Over Dasa, onze geschiedenis

In de tijd waarin werken op zondag nog bij wet verboden was en auto’s voorzichtig hun intrede deden is de basis gelegd voor onze huidige drukkerij. In de vele jaren die volgen heeft de drukkerij altijd een actieve en voorname plaats ingenomen in de grafische branche.

CONTACT

Over Dasa, onze geschiedenis

In de tijd waarin werken op zondag nog bij wet verboden was en auto’s voorzichtig hun intrede deden is de basis gelegd voor onze huidige drukkerij. In de vele jaren die volgde heeft de drukkerij altijd een actieve en voorname plaats ingenomen in de grafische branche.

CONTACT

1882 – 1974

Het begon allemaal met Drukkerij Trapman. Christina Trapman, dochter van de Zeeuwse familie Trapman, vestigde zich in Schagen. Vervolgens nam haar echtgenoot, Jan Winkel, in 1882 de Schager Courant.

In 1897 moest Jan Winkel afscheid nemen als uitgever en redacteur, waarna zijn zwager Piet Trapman de uitgeverij en drukkerij overnam. Hij zorgde voor groei en uitbreiding van het bedrijf. In 1939 werd het bedrijf overgenomen door de heren Keesman en de Raadt. Weer later fuseerde het bedrijf met de Amsterdamse drukkerij De Bussy.

In 1967 besloten de bedrijven De Bussy en Ellerman Harms NV volledig samen te gaan werken onder de naam De Bussy Ellerman Harms. De naam Trapman verdween uiteindelijk. Ondanks de uitbreiding in Schagen werden de mogelijkheden daar te beperkt. Daarom werd er een bedrijfshal in Heerhugowaard gekocht. Hier werd in 1974 met name de formulierenproductie naar toe overgeplaatst. Tot op de dag van vandaag wordt daar nog steeds ons drukwerk gemaakt.

Historie 1 | Dasa Group
Historie 2 | Dasa Group

1980 – 1985

In 1980 nam het Amerikaanse bedrijf Burroughs Business Forms het verlieslijdende bedrijf in Heerhugowaard over. Daarmee kon het zich in Europa richten op computerformulieren. In die tijd werd door dit bedrijf als één van de eersten variabele barcodes geprint en verlieten vervolgens miljoenen logistieke gepersonaliseerde documenten het pand. In drie jaar tijd werd de omzet verdrievoudigd en was het weer winstgevend. Burroughs was in die tijd ook shirtsponsor van Sparta, waar Louis van Gaal het shirt als speler droeg.

In 1985 besloot Burroughs zich volledig op computeractiviteiten te concentreren en stootte daarmee het formulierenbedrijf af aan de heer G.J. Lakeman, die de drukkerij de naam Proforms gaf.

  • Proforms | Dasa Group
  • Drukkerij Trapman | Dasa Group
  • Louis van Gaal | Dasa Group

1996 – HEDEN

In 1996 nam de heer G.J. Lakeman ook De Blaeuwe Werelt in Apeldoorn over, in eerste instantie om als zelfstandige drukkerij actief te blijven op de markt. Echter door de sterk veranderende vraag in de markt werd in 2001 besloten de krachten van beide grafische bedrijven te bundelen. Beide bedrijven, onderdeel van de Forms Group, gaan verder onder de naam Proforms.

DE BLAEUWE WERELT

De vestiging van de Blaeuwe Werelt in Apeldoorn sloot haar deuren. Voor zover mogelijk was, verhuisden de medewerkers mee naar Heerhugowaard. De Forms Group, internationale producent van speciaaldrukwerk, zoals logistieke documenten, etiketten, direct mail en waardedrukwerk, bestond in die jaren uit bedrijven in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Het bedrijf had in totaal ca. 200 medewerkers in dienst. In 2003 ging de Nederlandse combinatie Proforms De Blaeuwe Werelt failliet.

PROFIX

In 2003 werd een doorstart mogelijk onder de naam Profix. Onder leiding van de heer J. van Ee is het bedrijf voortgezet, waarna uiteindelijk de heer S. Darkaoui de stoute schoenen aantrok en in 2010 het bedrijf in zijn geheel overnam.

De drukkerij bestaat anno 2021 nog steeds en is bezig zich verder te ontwikkelen. Na jaren van sterke concurrentie en dalende oplagen heeft de DASA Group, daarvan is Profix inmiddels een onderdeel, zich inmiddels ook gevestigd in Marokko en Dubai, waar het diverse activiteiten heeft ontplooid. De Afrikaanse markt is inmiddels een bekende markt voor ons bedrijf. Er zijn diverse Afrikaanse overheden die ons hebben weten te vinden voor het verzorgen van hun verkiezingsmaterialen.

De Blaeuwe Werelt | Dasa Group
Pand | Dasa Group